Lengyelország egyik legrégibb kolostora egy szép kis mészkősziklán emelkedik a Visztula partján. Annak ellenére kevesen ismerik, hogy a magyarok által is kedvelt Krakkótól mindössze csak 12 kilométerre délnyugatra fekszik.

Tyniec kolostora - Fotó: Barna Béla

Tyniec kolostora – Fotó: Barna Béla

A tynieci bencés apátság (Opactwo Benedyktynów w Tyńcu) Krakkó központjától délnyugati irányban, a Visztula folyó fölé, egy 233 méter magas hegytetőre (Góra Klasztorna) épült.

Képeslap a kolostorról

Képeslap a kolostorról

A hatalmas mészkősziklákon álló Tyniecet az egyik magyar utikönyv szerint 1044-ben alapította I. Kázmér lengyel fejedelem, más néven Megújító Kázmér (lengyelül Kazimierz I Odnowiciel, Mnich). Egy másik magyar utikönyv szerint fia, Merész Boleszláv (lengyelül Bolesław Śmiały) alapította az apátságot, de ez téves, Boleszláv mindössze ötéves volt még csak 1044-ben.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A bencések egyébként röviddel a kereszténység lengyel felvétele után rögtön megjelentek Lengyelországban, első kolostorukat pedig itt, Tyniecben létesítették. Petneki Áron művelődéstörténész szerint a Szent Péter és Pál titulusát viselő tynieci bencés apátság „gazdagságát mi sem jellemzi jobban, hogy apátját „abbas centum villarum”-ként (száz falu apátja) emlegették.

1656-ban a svédek gyújtották fel a kolostort, 1816-ban meg az osztrákok oszlatták fel a szerzetesi közösséget

A középkorban fontos szerepet játszott Dél-Lengyelország egyházi és kulturális életében”. Történelmük során azonban kétszer is elűzték a bencéseket Tyniecből: 1656-ban a svédek gyújtották fel a kolostort, 1816-ban meg az osztrákok oszlatták fel a szerzetesi közösséget. A nehézségek ellenére azonban mindig visszatértek. A meneküléseknek van magyar vonatkozása is egyébként, a svéd háború elől 1656-ban menekülő bencés atyák Magyarországon találtak menedéket!

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Az osztrákok a bencések feloszlatása után 1821-ben püspöki székhellyé tették meg Tyniecet, ám az inkább az elmélkedő szerzetesi lét számára volt megfelelő, ezért csak 5 évig volt székhely: az egyházmegyei központot 1826-ban áthelyezték Tarnówba.

Tyniec és a Visztula - Fotó: Barna Béla

Tyniec és a Visztula – Fotó: Barna Béla

Manapság egy jól működő kellemes kolostor Tyniec, melynek várszerű kolostorudvarára egy öblös boltívű, kettős kapun juthatunk be. Az igazi középkori hangulatot árasztó helyen megcsodálhatjuk a kolostortemplomot, mely mai formájában a XVII. századból származik (ennek helyén állt a Kázmér által építtetett román stílusú bazilika, mely a tatárjárás idején teljesen elpusztult). A templomot műértők szerint leginkább gazdagon aranyozott, barokk díszítései miatt érdemes megtekinteni. És ha jártasak vagyunk a lengyel történelemben, fontos megemlíteni, hogy a Tynieci Apátság a nyughelye az I. Ulászló törvénytelen gyermekeként született Zbigniew (1073 – 1113. július 8.) lengyel fejedelemnek, aki 1102 és 1106 között volt az ország vezetője.

Az épület falai között sétálva rápillanthatunk egy szürke-fekete emléktáblára („Konfederacja Barska”), mely annak állít emléket, hogy az oroszok ellen szerveződött nemesi szövetség, az úgynevezett bari konföderáció idején ez volt a konföderétusok egyik utolsó mentsvára 1771-ben.

II. János Pál pápa 2002. augusztus 12-én járt Tyniecben

A bari konföderáció alatt egy másik, fekete márványtábla II. János Pál pápának állít emléket. A tábla felirata magyarul: „II János Pál pápa/ mint pap, püspök és bíboros többször lelkigyakorlatot tartott ebben a kolostorban és látogatta az egyházközséget./ Krisztus földi helytartójaként 2002. augusztus 12-én látogatta meg az apátságot.”

A pápa emléktáblája - Fotó: Barna Béla

A pápa emléktáblája – Fotó: Barna Béla

De nem csak az építmények, hanem az itt tartott színvonalas komolyzenei koncertek miatt is járnak turisták Tyniecbe. És bármilyen furcsa, a nyugodt óévbúcsúztatók miatt is: szilveszterezni is lehet ugyanis a kolostorban: a közelmúltban például 60 vendég választotta háromnapos évvégi programul Tyniecet, ahol a szilveszteri program a vendégek számára azonos volt a szerzetesekével: nem került semmilyen extra különlegesség a tányérokra, nem volt éjféli tűzijáték sem, sőt, szilveszteri pezsgő helyett éjfélkor teát kapott mindenki.

A rendszerváltozás óta gazdálkodó és önellátó kolostorban ezen kívül kiállítások is szoktak lenni különböző témákban; érdekességként említek meg egy magyar vonatkozásút. Monostori szőlő- és gyógynövénykultúra Pannonhalmán címmel 2005-ben például időszaki kiállítás volt itt látható (melynek megnyitóján Sebestyén Márta koncertezett). A kiállítás megnyitására az apátság kerengőjében került sor Bernard Sawicki tynieci apát és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát közreműködésével.

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Ha megnéztük az apátságot és a kilátást, ereszkedjünk le a mészkősziklák tövébe, a Visztula partjára sétálni egyet: vezet itt egy geológiai tanösvény is (Malopolski Szlak Geoturystyczny). Tyniec mészkőszikláiról egyébként a krakkói születésű és ott is élő Eryk Ostrowski (1977-), költő írt verset, melynek első sora így szól: „Emlékszem Tyniecre. Feküdtünk a málló sziklán, melynek repedésében víz csillant”.

De a legjobb fotót nem is ezeken a sziklákról, hanem akkor készíthetjük az apátságról, ha visszamegyünk az autópályára, s onnan átkelve a Visztula túlsó oldaláról, Piekary és Sciejowice települések közötti helyről fotózzuk azt. A látvány idilli: hatalmas mészkősziklákon magasodva tűnik elénk a kolostor, melyet ma is a XIV-XVII. században emelt falak és bástyák vesznek körül. A sziklán trónoló apátság alatt pedig ott folyik a nem túl nagy, de annál hangulatosabb Visztula (lengyelül Wisła).

Az apátság alatt folyik a Visztula - Fotó: Barna Béla

Az apátság alatt folyik a Visztula – Fotó: Barna Béla

Az itt még viszonylag kicsi folyóról azt kell tudni, hogy ez Lengyelország leghosszabb és legfontosabb folyója. Az 1220 méteres Barania Góra hegy nyugati lejtőjén, 1106 m magasan ered a Sziléziai-Beszkidekben (Beskid Śląski). Két patak, a Fehér- és Fekete-Visztula a forráságai, a hivatalos forrás a Fekete-Visztuláé. Innen 1047 kilométert tesz meg a tengerig, ez a Balti-tenger vízgyűjtőjének legnagyobb folyója. A Visztula elhalad Auschwitz (Oświęcim) mellett, majd célpontunk, Tyniec után átfolyik Krakkón és az ország fővárosán, Varsón is.

Kép és szöveg: Barna Béla

Budapesttől 395 kilométer távolságra található Tyniec, autóval körülbelül bő öt óra alatt elérhető. Elvileg a városrészbe Krakkóból a Wawellel szemközt, a Visztula túlsó oldalán lévő Rynek Debnickiről a 112-es autóbusszal lehet kijutni, illetve állítólag szép idő és kedvező vízállás esetén akár hajóval is kirándulhatunk. A tájékozódáshoz az Okolice Krakowa 1.100 ezres turistatérkép ajánlott (a PPWK – Polskie Przedsiebiorstwo Wydawnictw Kartograficznych kiadásában).

Tyniec helyzete Krakkóhoz viszonyítva

Tyniec helyzete Krakkóhoz viszonyítva

Az írás eredetileg a Hegyisport és Turista Magazin (HTM) 2012 októberi számában (8-9. oldal) jelent meg, Apátság sziklatrónon címmel. A HTM megrendelhető: a Kornétás Kiadónál (1138 Budapest, Népfürdő u. 15/D. Tel./Fax: 359-6461, 359-1964 E-mail: studiokonyvesbolt@chello.hu).

201209 HTM tynec03