A Byrsa-dombon az ókor egyik leghíresebb romvárosa Karthágó terül el, a közelében fekvő Manar-hegy lábainál fekvő Sidi Bou Said pedig a világ első városképileg védett településeinek egyike.

sidi bou (8)

A kirándulóhelyek Tunézia fővárosától, Tunisztól fél órányira találhatóak. Legtöbben ide szervezett útra fizetnek be, pedig ez olyan, mintha a Duna-kanyarba szervezett társasutazással mennénk túrázni. Ráadásul ide is a HÉV-hez hasonló, fillérekbe kerülő vasút visz, a romok megtekintése után pedig van idő sétálni, túrázgatni kicsit a fügekaktuszok között vezető ösvényeken, pazar rálátással a Tuniszi-öböl kékjére.

karthago (1)

A tuniszi HÉV-ről, a TGM-ről Carthage-Hannibal állomáson érdemes leszállni, s innen egy rövid sétával máris a Byrsa-domb tetején épült Karthágóban vagyunk. A byrsa görögül egyébként irhát jelent, s ez arra a legendára utal, hogy amikor a főniciaiak (római nevükön punok) megalapították Karthágót, akkora területen építkezhettek, amekkorát egy bivaly irhájával be tudtak teríteni. Cselesen apró darabokra vágták az irhát, s szétszórták, így lett nagy területű a Földközi-tenger legjelentősebb tengeri és kereskedelmi hatalmának fővárosa, így a mai romok is viszonylag nagy területen terülnek el.

karthago (9)

A híres romokat eddig még szinte minden ismerősöm leszólta. Igaz, nem monumentálisak, no de már az általános iskolában tanítják, hogy a főniciai (pun) várost i.e. 146-ban lerombolták (meg ugye tanítják Cato szenátor úr szavait is: „Ceterum censeo Carthaginem esse delendam” – magyarul: „Egyebekben az a véleményem, hogy Karthágót el kell pusztítani”), mért várunk hát akkor monumentalitást?

karthago (5)

Szóval a Karthágót leszólókkal ellentétben én azt mondom, hogy ha nem is világszenzáció a romok nagysága és mennyisége, ennek ellenére szép a hely: mivel a tenger szintje fölé 69 méterre kiemelkedő Byrsa-domb tetejére épült, a kilátás elég szép: a romoknak gyönyörű hátteret a Tuniszi-öböl mélykékje, s a túlparton hegyeket is láthatunk: ezek a Hammam Lif városa fölé magasodó Bou Kornine-hegység (576 m) szirtjei.

karthago (2)

A romok egyébként az UNESCO világörökségei közé tartoznak (Tunéziában 8 világörökségi hely van), mert Karthágó azért mégiscsak az időszámítás előtti évezred egyik világhatalmi tényezője, leghatalmasabb és leggazdagabb metropolisza volt.

karthago (7)

A romok mellett emelkedik a Szent Lajos katedrális (az 1270-ben itt, Karthágóban elhunyt IX. Lajos francia király emlékére emelték 1890-ben), illetve itt van a Karthágói Nemzeti Múzeum is.

karthago (4)

A gyűjtőjegy az összes látnivalóra érvényes, így a rue Florus-on a dombról lesétálhatunk az i.sz. II. században Hadrianus császár idején épült római színházhoz és a tengerparton álló Antonius-fürdőkig.

kathago (8)

Innen, Karthágóból az elnöki palota előtt elsétálva hamarosan az egyik legfelkapottabb és legszebb kirándulóhelyéhez, a 130 méter magas Manar-hegy (arabul Dzsebel Manar) oldalába épült Sidi Bou Said városkába érkezünk.

sidi bou (5)

A település Abu Said Al Baji szent életűnek tartott misztikus személyiségről nyerte nevét, aki 1207-ben a mekkai zarándoklatáról hazatérve élte itt 20 éven át aszketikus, misztikus életét, hirdette tanait.

sidi bou (1)

Manapság a kék ablakú fehér házakból álló település látványáért zarándokolnak el ide turisták, amely ráadásul világelső abban a tekintetben, hogy már 1915-ben műemlékvédelem alá helyezték. A szakértők szerint andalúziai ihletésű, jellegzetesen mór építészete az ibériai muszlimok 16. századi kulturális hódításának eredménye.

sidi bou (2)

Szerették ezt a szép kék-fehér falut az európai művészek, így sokat volt itt a Nobel-díjas francia író, André Gide (1869-1951), szerette Sidi Bou Said-ot Michel Foucault is, de a svájci festő és grafikus, Paul Klee (1879-1940), valamint az expresszionista német festő, August Macke (1887-1914) is festegetett itt. Utóbbi leghíresebb képe az 1914-ben festett Tuniszi kikötő, viszont Sidi Bou Said-ban festette a Mór kávéház című híres festményét, melynek ihletője, a Café des Nattes ma is áll, sőt, tilos kihagyni az itteni mentateát fenyőmaggal. S ha már kávéház, kihagyhatatlan a Café Sidi Chabaane is, mely egy sziklafalba vájt panoráma-teraszokból álló tündéri hely, kilátással a Tuniszi-öböl kék vizére.

sidi bou (6)

Pilinszky János magyar költő is járt itt. Tunéziai útjáról az Új Ember 1978. augusztus 6.-i számában publikált Afrikai képeslap címmel: „Itt az uralkodó: a kék szín és a fehér. Fehérek a falak és a kupolák, kékek: a tenger, a kapuk és az ablakrácsok. A másik uralkodó szín a sárga, az okkersárgától, a sivatagi homok színétől a közeli Karthágó, a hajdani Római Birodalom lenyűgöző romjainak vörösessárga téglaszínéig. A kertekben télen-nyáron tarka virágzás…”

sidi bou (3)

S hogy megkeressük ezeket a virágokat, s ha jól feltankoltunk a caféban hűsítő limonádéval, érdemes megkeresni a falu végén, a Karthágó-fok felett nyíló kilátópontot, ahonnan rengeteg ösvény visz le a part felé. Érdemes lesétálni, nem minden nap túrázhatunk különböző agávék és fügekaktuszok (más nevén berberfüge, latinul Opuntia tomentosa) között, melynek virága pompás sárga, később gyümölcse pedig pompás csemege!

sidi bou (9)A fügekaktuszos kilátóhelyről egyébként jól látszik az egész dombvonulat, a Manar-hegytől egészen a Byrsa-dombig, azaz Karthágóig. 

Kép és szöveg: Barna Béla