Szkopelosz (Σκόπελος) egy görögországi sziget: 2007 szeptemberében itt forgatták a Mamma Mia! című brit-amerikai koprodukcióban készült romantikus zenés filmet az ABBA dalaira építve. Az egyik legismertebb forgatási helyszín a tengerparti sziklára épült Agios Ioannis-kápolna, Sophie és Sky esküvőjének helye. Ezt mutatom be röviden ebben a bejegyzésben.

A Szporádok (Σποράδες) szigetcsoport tagjai az Égei-tengeren találhatók, ezek egyike Szkopelosz (Σκόπελος) szigete, mely a maga 96,2 km²-es területével nagyságrendben a 32. görög sziget. Összehasonlításképpen említsük meg, hogy a 30. Ithaka és a 31. Szalamisz is ugyanígy 96,2 km², a rangsorban a 33. Mykonos pedig valamivel kisebb tőle, 85 km².

Szkopelosz északi partvidéke – Fotó: Barna Béla

De most nem is a sziget nagysága a lényeg, hanem hogy ezen a kis szigeten az elmúlt két évtizedben nagyon megugrott a turisták száma, a 2007 szeptemberében itt forgatott Mamma Mia! című filmnek köszönhetően. A brit-amerikai koprodukcióban készült romantikus zenés filmvígjáték az ABBA együttes dalaira épül, s gyorsan világhírűvé tette a szigetet. Ennek hatására a szigeten lépten-nyomon a Mamma Mia! forgatási helyszíneit jelölő táblákba lehet botlani, sőt rengeteg helyi utazási iroda és hajótársaság is szervez olyan túrákat, amelyek a film helyszíneire visznek el minket.

Az Agios Ioannis-kápolna Szkopelosz részletes térképén – Fotó: Barna Béla

Ebben a bejegyzésben most a sok forgatási helyszín közül csak egyet emelnék ki részletesebben, a Szent János-kápolnát (angolul Chapel of St. John), melynek görög neve talán ismertebb: Agios Ioannis-kápolna (Εξωκλήσι Αγίου Ιωάννου), melyhez manapság 198 lépcsőfokot megmászva juthatunk el.

Az Agios Ioannis-kápolna sziklája – Fotó: Barna Béla

Az Agios Ioannis-kápolna – Fotó: Barna Béla

A templom névadójáról röviden: János apostol és evangélista (ógörögül Ἰωάννης), a Jelenések könyvének profétája (kb. 6 – kb. 100) a tizenkét apostol egyike, a galileai Betániából származott. Jézus a többi tizeneggyel együtt apostolává választotta, s jelen volt Jézus színeváltozásánál, az utolsó vacsoránál pedig Jézus mellett foglalt helyet, és az apostolok közül csak ő kísérte el Krisztust a Golgotára.

Az Agios Ioannis-kápolna belseje – Fotó: Barna Béla

Az Agios Ioannis-kápolna – Fotó: Barna Béla

János apostol Szűz Mária haláláig Jeruzsálemben maradt, s ott a környéken és Szamáriában apostolkodott. A hagyomány szerint Pál halálát követően Epheszoszban folytatta életét, mígnem Domitianus császár a görög Pátmosz szigetére száműzte. Később visszatért Epheszoszba, és már közel százéves lehetett, amikor meghalt, az apostolok közül egyedüliként természetes halállal.

Agios Ioannis-kápolna, drónfotó (shutterstock)

A kápolna egy igen látványos, tengerrel körülvett nagyjából 100 m magas szikla tetején áll, s nem lehet tudni, hogy mikor épült. A helyi legenda szerint egy ember egy este fényt látott a szikla tetején; eleinte nem tulajdonított ennek különösebb jelentőséget, de sokszor megismétlődött, majd álmában látott egy nőt, aki azt mondta neki, menjen fel a szikla tetejére a többi lakóval, és keressen ott egy ikont. Másnap a sziget egész közössége odament, aztán mindannyian lépcsőfokokat kezdtek faragni a sziklába a csúcsra, összesen 105-öt. Odaérve megtalálták Agios Ioannis (Szent János) ikonját, amelyet egy közeli kápolnába szállítottak. Ám a kép nem maradt ott, hanem rejtélyes módon visszatért az eredeti helyére, kitalálták, hogy építenek a szikla tetejére egy kápolnát, hiszen logikusan gondolhatták azt, hogy a szent ott akar maradni a hegytetőn.

Jelenetek a filmből

Ezt a létező kápolnát alakították át a filmesek az esküvőhöz, és az oda vezető utat fáklyákkal világították meg. Az első filmben itt zajlik Sophie (Amanda Seyfried) és Sky (Dominic Cooper) esküvője.

Sophie (Amanda Seyfried) – Forrás: www.intronews.gr

Csak zárójeles érdekesség, hogy a két színész egy rövid ideig ténylegesen is egy pár voltak 2008-2009 között. És még valami: a helyszínt erősen módosították, hogy az utómunkálatokban magasabbnak és színesebbnek tűnjön.

Illetve a kápolnánál játszódik az a jelenet is, amikor Donna (Meryl Streep) és Sam (Pierce Brosnan) éneklik a “The Winner Takes It All” című dalt, majd Donna felszalad a kápolnához. A kápolna mögötti látványos panoráma szolgál háttérként az esküvői menet érkezéséhez.

Amanda a forgatáson a sziklánál – Fotó: Vangelis Beltzenitis

A kápolna amúgy mindkét filmben szerepet kapott: a második részben Sophie gyermekének megkeresztelésekor tűnik fel.

Amanda Seyfried és Pierce Brosnan –  Amarandos, Skopelos

Forgatási érdekesség még, hogy a stáb három hetet és hat napot töltött Szkopeloszon, esténként felfedezték a helyi éttermeket, a szigeten töltött szabadnapjukon pedig a stáb nagy része a tengerpartokat élvezte.

Kép és szöveg: Barna Béla

A szikla a műútról – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla