Összesen öt nevezetes szélességi kör van a Föld térképén, ezek egyike a Baktérítő, melynek szélessége jelenleg 23°26′11.2″ vagy 23.4345°. Összesen tíz országot szel át, ezek egyike Namíbia. 

Fotó: Barna Béla

Régen volt általános iskola, amikor a szélességi köröket tanultuk, ezért nagyon röviden kezdjük ezzel: mik is azok a szélességi körök? Nos, a fokhálózatban körökkel osztottál fel a Föld felszínét: vannak szélességi és hosszúsági körök. Minket most ebben a bejegyzésben a szélességi körök érdekelnek jobban, nézzük kicsit tovább: ezek a szélességi körök a térképen vízszintesen helyezkednek el és párhuzamosak egymással. A legnevezetesebb szélességi kör az Egyenlítő, ez egyébként egyben a nulladik szélességi kör is. Innen észak és dél felé számozzák a köröket, fokonként. Egyértelmű tehát, hogy észak felé is kilencven fok van, azaz darabra pontosan kilencven szélességi kör és dél felé is kilencven. Így jön k tehát, hogy a sarkpontok a kilencvenedik foknál vannak.

A nevezetes szélességi körökből egyébként pontosan öt van (Északi-sarkkör, Ráktérítő, Egyenlítő, Baktérítő és Déli-sarkkör). Már említettük az Egyenlítőt, ez a kezdő kör, azaz a 0 fok. Tőle északra és délre találjuk a térítőket. Északra a Ráktérítő van, a 23,43 szélességi foknál, délre pedig, szintén 23,43 fokon a Baktérítő. Egy évben egyetlen olyan nap van (december 22), amikor itt a Nap sugarai még merőlegesen esnek a Földre, azaz amikor 90 fokban delel a Nap a Baktérítő felett (a Ráktérítőn természetesen ez a nap a június 22!).

Ábra: Encyclopedia Britannica

Érdekesség, hogy a Baktérítő helyzete nem rögzített, hanem folyamatosan változik. Hogy miért, ahhoz most egy kicsit túl kell ugorni az általános iskolai anyagon, s rögtön az egyetemi Csillagászati földrajz (Gábris-Marik-Szabó, 1991) tankönyvemet bányásztam elő hozzá, mely azt írja: „a Naprendszer bolygói nem a Földpálya síkjában mozognak, így vonzásuk, pertubáló hatásuk következtében az ekliptika ferdesége ingadozik. Az utolsó egymillió évben a számítások szerint az ekliptika ferdeségének középértéke 23°17′ volt. (…) Az ekliptika ferdesége jelenleg lassú csökkenésben van, ami évente 0,468″-et jelent. A csökkenés azonban nem állandó, hanem hosszú periodikus ingadozása van. A kilengések periódusa kb. 40000 év.

Most ezt megpróbálom elmagyarázni mit is jelent: szóval, az ekliptika ferdeségének csökkenésével együtt csökken a Nap maximális deklinációjának értéke is. Ezért jelenleg a térítők az Egyenlítő felé, a sarkkörök pedig a pólusok felé közelednek évente majdnem fél ívmásodperc (0,468″), vagyis 14,5 méteres sebességgel. Így a trópusi szoláris klímaöv matematikailag számítható területe évente 1000 km²-rel, a két poláris övezet pedig együttesen 450 km²-rel csökken. Még érthetőbben: a Baktérítő nagyon lassan és fokozatosan halad észak felé, jelenleg évi 14,5 méteres sebességgel, tehát évente ennyivel kellene a táblákat arréb rakni.

Egyszerre a trópusi és a mérsékelt övben – Fotó: Barna Béla

A Baktérítő tehát a Föld öt kiemelt szélességi körének egyike. A Ráktérítőtől a Baktérítőig tart egyébként a trópusi övezet, ettől a délre, egészen pontosan a déli sarkkörig pedig a déli mérsékelt övezet található. Tehát a Baktérítőn átlépve a trópusokról a déli mérsékelt övbe juthatunk.

A Baktérítő a nevét onnan kapta, hogy amikor nagyjából 2000 évvel ezelőtt ezt az elnevezést adták, a téli napforduló (szolszticium) idején a Nap éppen a Bak csillagképben tartózkodott. Azóta azonban a Föld forgástengelyének kismértékű elmozdulása (precesszió) miatt napfordulókor a Nap már a Nyilas csillagképben van, szóval viccesen nevezhetnénk Nyilastérítőnek is.

Országok ahol áthalad a Baktérítő

Még pár adat-érdekesség: a Baktérítő hossza 36788 km és összesen tíz országon halad keresztül, ezek sorrendben a következők: Namíbia, Botswana, Dél-Afrikai Köztársaság, Mozambik, Madagaszkár, Ausztrália, Chile, Argentína, Paraguay és Brazília.

A Baktérítő Namíbiában

Kis csapatunkkal 2021 októberében namíbiai körutazásunk során kétszer is átléptük a Baktérítőt. Egyszer a Walwis Bayt Solitaire-rel összekötő C14-es úton a Gaub-hágó (Gaub Pass) közelében, másodszorra pedig a B1-es főúton a főváros felé autózva. A Baktérítő tábla itt Rehoboth városától délre van kitéve az országút mellé.

Kép és szöveg: Barna Béla

A szerző a Baktérítőnél, Namíbiában – Fotó: Herpai Imre

Csapatunk a Baktérítőnél a Gaub-hágónál – Fotó: Burger

A Baktérítő Rehoboth városától délre – Fotó: Barna Béla