A Make Me Believe (törökül Sen Inandir) egy 2023-as török romantikus vígjáték Ayça Ayşin Turan és Ekin Koç főszereplésével. Teljes egészében Törökországban forgatták, egészen pontosan Assos romjainál és a közeli bájos tengerparti városban.

Hadd higyek neked

A Hadd higgyek neked egy romantikus török film, egy leszboszi út után és egy török út előtt néztem meg teljesen véletlenül: agykikapcsolásnak szántam, az is lett, egy habkönnyű nyáresti film. Nagyon sokan lehúzták a filmet (IMDB értékelés: 5.6/10), de egyrészt én nem értek hozzá, másrészt nem is tisztem a filmkritika, én földrajzosként csak a forgatási helyszínt azonosítottam be. És mivel azokat a helyeket, ahol forgatták, azokat nagyon szeretem, úgy gondoltam, egy rövid bejegyzést mindenképpen megér a film.

Szóval, a Murat Saraçoglu és Evren Karabiyik Günaydin által közösen rendezett Netflix Make Me Believe egy török romantikus film, törökül Sen İnandır, magyarul kétféleképpen is megtaláljuk, vagy Higgy nekem vagy Hadd higgyek neked címmel érdemes rákeresni.

A 104″ perces romantikus vígjátékot Ayça Ayşin Turan és Ekin Koç főszereplésével teljes egészében Törökországban forgatták, leginkább Çanakkale tartományban. A beszámolók szerint a romantikus film fő fotózása 2022 júliusában kezdődött, és ugyanazon év augusztusában fejeződött be. Például 2022. július végén a szereplők és a stáb tagjai a Zeusz oltárnál dolgoztak (Mıhlı, Adatepe Köyü Yolu), ahonnan fantasztikus a kilátás az Edremiti-öbölre és a görögországi Leszbosz szigetére. A mitológiai világban úgy tartják, hogy Zeusz, az istenek királya erről a bizonyos dombtetőről volt tanúja a trójai háborúnak.

A Zeusz oltár a filmben

Egy másik fontos forgatási helye volt a filmnek az Athéné templom (törökül Athena Tapınağı) Asszosz ókori romvárosában; ez egyike azon gyártási helyszíneknek, ahol a forgatási stáb tábort is állított fel, hogy számos fontos részt rögzítsen a romantikus filmhez. Asszosz romvárosából is látszik egyébként többször a túlparti Leszbosz szigete.

Asszosz romjai, Athéna temploma

Asszosz romjai, Athéna temploma

Asszosz romjai, Athéna temploma

De Asszosz bájos tengerparti városa, illetve annak kikötője (Assos Antik Liman) is szerepel vágóképként a filmben, szépséges hátteret teremtve a kibontakozó történethez.

Assos Antik Liman a filmben

„A gyönyörű tájak és a furcsa környezet mélységet ad a narratívának, és a közönséget a “Sen İnandır” világába repíti” – írja egy rajongó marketingszöveg egyébként.

Részlet a filmből

Részlet a filmből – a túlparton Leszbosz szigete látszik

A „Make Me Believe” jelentős részét tehát Çanakkale tartományban Törökország északnyugati régiójában forgatták, Asszosz környékén. Fényképezési célból a produkciós csapat a tartomány több helyszínére utazott, felderítve és megfelelő helyszíneket és háttereket találva.

Részlet a filmből

Kagylófeliratként is megjelenik Assos

Meg kell jegyezni, hogy azon kritikusok (például az OTTplay kritikusa) öt csillagból kettesre értékelte a filmet, s azt írta, hogy “A Make Me Believe jó egyszeri megtekintést nyújt, és ennyi”. Ugyanakkor hozzátette, hogy „ez egy jó érzésű film, amelyet képeslapszerű kilátások és egy festői török város emelnek ki”.

Részlet a filmből

Azért a helyszínek mellett említsük meg végül a film szereplőit is: Ayça Aysin Turan, Ekin Koç, Cagla Irmak, Cagri Citanak, Kemal Okan Özkan, Bülent Gültekin és Zerrin Sümer.

A két főszereplő: Ayça Ayşin Turan és İsmet Ekin Koç

A két főszereplőről pedig annyit, hogy Ayça Ayşin Turan 1992. október 25-én született Sinop városában, anyja sinopi, de anyai családja Selânikból (a mai Thesszaloniki, Görögország) vándorolt be a szárazföldi Törökországba, amikor az Oszmán Birodalom összeomlott. Apja pedig Kastamonuból származik. Turant már fiatalon érdekelte a színészet és a hegedű, később pedig filmezést tanult az Isztambuli Egyetem Kommunikációs Karának Rádió, TV és Mozi Tanszékén.

A férfi főszereplő İsmet Ekin Koç 1992. június 21-én született a tengerparti Manavgatban Antalyában. Koç aztán elhagyta Antalyát, hogy üzleti adminisztrációt (angol) tanuljon az isztambuli Bilgi Egyetemen, és elkezdjen online oktatásszociológiát is tanulni.

Barna Béla