Szkiáthosz (Σκιάθος) szigetének egyik legszebb strandja a görögül alliteráló Paralia Lalaria (Παραλία Λαλάρια), azaz magyarul a Lalaria strand. Csak hajóval közelíthető meg!

Lalaria – Fotó: Barna Béla

A Szporádok (Σποράδες) szigetcsoport tagjai az Égei-tengeren találhatók, ezek egyike Szkiáthosz (Σκιάθος) szigete, mely a maga 47,3 km²-es területével nagyságrendben a 45. görög sziget. Összehasonlításképpen egy kicsivel nagyobb nála a rangsorban a 44. Hydra (Ύδρα, 49.6 km²).

A kis szigetnek rengeteg híres és népszerű strandja van, ilyen a Koukounaries, a Megali Ammos, az Achladies, vagy a Kastro és még lehetne sorolni, de igazából talán legszebb a görögül alliteráló Paralia Lalaria (Παραλία Λαλάρια), az angolul Lalaria beach, magyarul Lalaria strand.

A Lalaria a magasból – Fotó: shutterstock

Persze nem lehet leírni, de sokak szerint ez Görögország egyik legszebb strandja, amely gyakran szerepel a Görög Nemzeti Turisztikai Szervezet (EOT) reklámkampányaiban is. A képeken tengerbe zuhanó meredek, fehér sziklák, szép geológiai jelenségek láthatók, mint például a Kő-lyuk (“Tripia Petra”) a hatalmas, téglalap alakú szikla, amely természetes boltívet képez a víz és a tengerpart felett. És persze ott a kamukék víz a fehér kavicsokkal, egyszerűen csodaszép ez a strand.

Így jutunk el hajóval a Lalariára

A strand, mely csak hajóval és jó időben közelíthető meg Szkiáthosz kikötőjéből. Ha egy kicsit is erősebb a szél, a hajókirándulásokat törlik a Lalaria strandra. Szóval szerencse is kell hozzá. A hajóút egyébként 9 km hosszú és nagyjából 35 perc alatt ér ki Lalariára (2024 júliusában az ide hozó egész napos hajókirándulások árai 35-40 euró között voltak).

Ha már ott vagyunk, akkor pedig élvezzük görögföld egyik legszebb strandját. Esetleg, ha van geológiai érdeklődésünk, elgondolkodhatunk azon is, hogy mi is ez a fehér kőzet itt? Az igazat megvallva a strandleírásokban nem találtam geológia magyarázó térképeket, így most az enyémbe, ha röviden is, de teszek.

A Hellinedák középső pelagoniai övezete, pirossal Szkiáthosz

Nos, ha ránézünk a szép színes térképre, akkor láthatjuk, hogy Szkiáthosz és Szkopelosz is a Hellinedák középső részének pelagoniai övezetéhez tartozik, amely egyébként magában foglalja a Parnasszoszt és a Pindosz-hegységet is.

Kék ponttal a Lalaria strand helyzete a geológiai térképen

És találtam amúgy egy osztrák szaklapban (Austrian Journal of Earth Sciences) egy cikket (Cretaceous Palaeokarst and Cenozoic Erosion of the North Sporades) és abban egy másik geológiai térképet, s ha jól azonosítottam, akkor itt a Lalaria környékén Felső kréta mészkövek és paleogén flis lerakódásokat láthatunk, illetve filliteket és márványokat a közelben.

Kép és szöveg: Barna Béla

Végezetül a geológia után álljon itt egy csokor kép a Lalaria strandról:

Így közeledünk hajóval a sziklaív felé – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Így kötnek ki a hajók – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

A strand északi vége – Fotó: Barna Béla