A belgiumi Ardennek nem egy magas hegység, de ha jobban felfedezzük, bizony találunk benne sok igen attraktív és meglepően szép panorámával rendelkező sziklás helyet is. Ilyen hely a Vallóniai Namur és Andenne között fekvő Marche-les-Dames, ahol a Meuse folyót óriási dolomitsziklák kísérik, némelyik 80 méter magasból zuhan meredeken a folyó vizébe. Az egyik ilyen sziklán lelte halálát 1934. február 17-én hegymászás közben I. Albert király. Ma ezen a helyen a belga hadsereg elit egységének kiképző via-ferrátája van, de ha nem akarunk ferratázni, egy szép gyalogtúrával is feljuthatunk a sziklák tetejére.

Marche-les-Dames-sziklái-alul-a-Meuse – Fotó: Barna Béla

Az Ardennek vidéke szelíd, lankás táj, a tejes-zöld lepedővel borított hegyek nem ágaskodnak az égig, de ahhoz elég magasak, hogy a levegőnek hegyi íze legyen, hogy tavaszra is átmentsék a tél végi hideget, a pattogós, fagyos reggeleket, melyek késleltetik a virágokat, visszafogják a rügyeket. Ha nem fúj a szél, húsvétra az eladdig fagytól kemény földek zsírosodni, szagosodni kezdenek, és feltűnő dallá erősödik a káprázatosan tiszta vizű patakok hangosodó csobogása, s ilyenkor a fény apró kupacokban érkezik, mintha égből jövő síneken szaladna a fák közé.” – így ír líraian az Ardennekről a József Attila-díjas prózaíró, Papp Tibor (1936, Tokaj) A harangöntő című írásában.

Erdei út Marche-les-Dames falucska mellett – Fotó: Barna Béla

És valóban, az Ardennek (Ardennes) vidéke szelíd, lankás táj, egy erdős völgyekkel és fennsíkokkal tagolt röghegység Belgiumban, Luxemburgban és Északkelet-Franciaországban. Az Ardennek nagy része óidei kristályos kőzetekből felépített, fennsík jellegű tönk: a Variszkuszi-hegységrendszer lepusztult maradványából formálódott. A főként devon és karbon palákból álló hegyvidék domborzatát alacsony, lekerekített hátak és lapos tetők sorozata jellemzi.

Belgium legszebb sziklaformációi a Namur és Andenne között fekvő Marche-les-Dames falucska mellett találhatók.

A lekerekített hátak azonban néhol, meglepetésszerűen vad dolomitsziklákba csapnak át. Az egyik legszebb ilyen sziklaformáció a Namur és Andenne között fekvő Marche-les-Dames falucska mellett található. A sziklák szépségét fokozza, hogy azok a Meuse folyót szegélyezik: némelyik 80 méterre magasodik a folyó fölé.

Marche-les-Dames-sziklái-alul-a-Meuse – Fotó: Barna Béla

A sziklákra jelzett turistaút vezet, a Promenade n6, melynek tájékoztató tábláját a vonatról leszállva rögtön megtaláljuk. Ebből kiderül, hogy egy 6,5 kilométer hosszú, 2 órás körúttal járhatjuk be a sziklák világát: a túrát „Difficulté”-nak, azaz nehéz túrának írja a tábla, de nem kell megijedni, könnyebb séta az igazából.

A falu központját és a sziklák kezdetének alját egy katonai terület zárja le: ez a belga hadsereg kommandós kiképző központjának a bázisa. Érdekesség, hogy az Európai Ejtőernyős Szövetség (UEP) XVIII. Kongresszusát itt rendezték meg 2008-ban, magyar vonatkozás pedig, hogy Deme Tibor (1964-) ezredes, a MH Központi Kiképző Bázis törzsfőnöke itt kapott kommandós kiképzést 1997-ben (Deme ezredes hobbija a természetjárás).

Via ferrata Belgiumban – Fotó: Barna Béla

A sziklák aljában fekvő bázist a turistaút észak felé nagy kerülővel kerüli ki, és úgy szerpentinezik fel a sziklák tetejére, immár a bázis fölé. Itt vezet a Pol nevű, 1997-ben kiépített izgalmas via ferrata is, de a sima túraösvény is fantasztikus meredélyek fölött vezet. Válasszunk ki egy sziklát, s üljünk le rövid időre a tájat is csodálni: alattunk a mélyben ott folyik a Meuse folyó.

Marche-les-Dames-sziklái kellemes túrahely – Fotó: Barna Béla

A Meuse (flamandul és hollandul Maas) Franciaországban, Haute-Marne megyében ered a Langres-fennsíkon, Le Châtelet-sur-Meuse mellett 409 méter magasan. A folyó hossza 925 km, az átlagos vízhozama 230 m³ másodpercenként, vízgyűjtő területe pedig 36 ezer km². Keresztülfolyik Lotharingián, majd Charleville-Mézières ikervárosánál megkezdi kanyargós útját az Ardennek hegyvonulatán keresztül. Namur városa után éri el Marche-les-Dames szikláit, majd átfolyik Belgium területén és Heusdennél torkollik a Nieuwe Waterwegbe majd a Hollands Diepbe.

Fotó: Barna Béla

Ha megcsodáltuk a folyót, menjünk tovább kelet felé a sziklák tetején (lovastúrázókat is látni errefelé). Néha azért nem árt az óvatosság! A hely egyébként Rochers de Freÿr után Belgium második legnépszerűbb sziklamászó paradicsoma is. Az egyik leghíresebb szikla itt a Rocher du Roi Albert vagy más néven Rocher Fatale. Ezen a sziklán lelte halálát 1934. február 17-én hegymászás közben I. Albert belga király; kereszt jelzi, hol találtak rá holttestére.

Itt lelte halálát I. Albert belga király – Fotó: Barna Béla

I. Albert (Albert Ier de Belgique, Albert I. van België, 1875- 1934) Belgium harmadik királya volt, nagyapja, I. Lipót pedig a független Belgium első uralkodója volt. Halála után fia, III. Lipót örökölte a trónt, akinek két fia is király lett: Baldvin Belgium ötödik uralkodója volt (1951 és 1993 között uralkodott), másik fia, II. Albert pedig Belgium hatodik királya, jelenleg is ő uralkodik. Tehát az előző és a jelenlegi belga király nagyapja volt az, aki itt lezuhant a sziklákról.

Albert, Belgium harmadik királya

Albert király egyébként képzett sziklamászó volt, ezért sokan máig nem hiszik el, hogy baleset történt. Ám mivel az esetnek nem volt szemtanúja, máig különböző legendák keringenek arról, hogyan is halt meg az uralkodó: van aki szerint a francia titkosszolgálat tette el láb alól, van ki szerint féltékenységből gyilkolták meg. De még olyat is lehet olvasni, hogy miután összeveszett a feleségével, Erzsébet királynéval, utána csempészték Albert holttestét a Marche-les-Dames közelében található sziklafalhoz. A hivatalos közlemény szerint mindenesetre hegymászóbaleset következtében, itt, a Marche-les-Dames közelében található sziklafalon vesztette életét.

Marche-les-Dames – Fotó: Barna Béla

A sziklákról mi szép lassan ereszkedünk le, gyönyörű mohás erdőben, le a Meuse partjára, majd a sziklák tövében a folyóparttal párhuzamosan gyalogolunk vissza a vasútállomáshoz. A sziklák tövében az út mellett egy sövényből nyírt „A” betű, fölötte pedig egy kereszt emlékeztet a sziklamászó Albert király halálának színhelyére. Az út mentén kis emlékmúzeum is van. Ezen kívül még egy látnivalója van Marche-les-Dames falunak: egy cisztercita apátság hangulatos épületei állnak a domboldal teraszain.

Kép és szöveg: Barna Béla 

Namur város és környékéről a város idegenforgalmi hivatala (Office du Tourisme de Namur, www.namurtourisme.be) és az Institut Geographique National adott ki egy egész részletes, 1:30 ezres túratérképet.

Túratérkép a környékről

Marche-les-Dames sziklái Namur városából vasúttal közelíthetők meg leggyorsabban, mindössze egy megállónyi (hét perces) útra fekszik tőle.

A területről írott cikkem a Turista Magazin 2011 júliusi számában jelent meg először.

Turista Magazin, 2011 júliusi szám