Ha egy olyan várromot akarunk felkeresni, ami kevésbé van köztudatban, akkor irány a Balaton-felvidék és azon belül is Rezi vára. Ajánljuk a várromantika kedvelőinek, kisgyerekekkel is teljesíthető kellemes sétát is tehetünk a  várromhoz. 

Dolomitsziklák – Fotó: Barna Béla

Rezi legfőbb látnivalója a Meleg-hegy északi dolomitszikláin épült vár. A rom szinte köves földúton majdnem végig megközelíthető autóval is, de a faluból oda-vissza egy 10 kilométeres, két és fél órás túrával egyaránt. A vár pontos helye ha GPS-be be akarjuk írni: 46°51’57.3″N 17°14’29.3″E.

A vár a HM Térképészeti Kht. Balaton Szabadidő és hajózási térképén (1:50000).

Történészek szerint már a vaskorban erődítés állt itt, de a mostani várat feltehetően csak a tatárjárás után építették. Birtok szerint volt ez királyi vár, majd a Laczkfy család tulajdona, de mivel összeesküdtek a király ellen, így újra elvették tőlük.

Rezi – Fotó: Barna Béla

A források ellentmondásosak egyébként, van aki szerint a töröknek sosem sikerült bevennie, van aki szerint azonban 1589-ben egy portya során megszállták és felgyújtották, utána pedig a régi urai, a Pethők már soha többé nem építették újjá.

Fotó: Barna Béla

Sőt, a gersei Pethő család is kihal 1729-ben, így visszaszáll a kincstárra. A várromot és területét 1741-ben Festetics Kristóf megvásárolta, így innentől bő két évszázadon át, 1945-ig a Festetics családé volt a rom, amit a második világháború után államosítottak.

Rezi, 2017. február 5.  – Fotó: Barna Béla

Ötvenöt évnyi festői pusztulás után egy nagyobb jött, 1998-ban leomlott a keleti falszakasz egy jelentős szakasza, ez után, a 2000-res évben kezdték meg a vár régészeti feltárását és helyreállítását. A vár rekonstrukciója (kőfalazat rekonstrukció, fagerendás tetőszerkezet építése fémlemez-fedéssel) 2012 április-július között történt meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megbízásából.

Fotó: Barna Béla

Pazar kilátás nyílik a várból, Rezi sajnos csak néhány falmaradványból áll, de a kilátás az, ami miatt azért érdemes ide jönni. Szépen látszik Zalaszántó és sztúpája is. Ez Közép-Európa első buddhista szentélye (sztúpája), mely a falu föötti hegyen épült 1992-ben egy erdei tisztás közepén. A hófehér, 30 méter magas és 24 m széles építményt 1993. június 17-én személyesen maga a 14. Dalai Láma, Tendzin Gyaco avatta fel.

2017. február 5. – Fotó: Barna Béla

Iránytáblák Reziben 2021. május 16-án – Fotó: Barna Béla

A kép bal oldalán piros-fekete hátizsákban Ebner Béla (1959-2020) fotózza az Eger iránytáblát Reziben – Fotó: Barna Béla

Van egy érdekes irányjelző is, amely mutatja a közeli helyeket: Sümeg 17 km, Szigliget 18 km, Nagyvázsony 42 km, Csobánc vára pedig 22 km. Valamiért, valószínűsíthetően a török végvári harcok okán felkerült a táblára Eger (320 km) és Isztambul (1120 km) is.

FRISSÍTÉS: 2017 februárjában még megvolt az Eger és az Isztambul iránytábla is, legutóbbi ottjártunkkor 2021 májusában azonban már teljesen máss táblák (például Pitvaros)  szerepeltek.

Fotó: Barna Béla

Szabadon és ingyenesen látogatható egyébként a vár, de nem mindig volt ez így, a rendszerváltás előtt a vár közelben volt egy nagyon titkos katonai objektum, amit minden katonaviselt ember el szokott mesélni. Nos, a hír igaz, a Varsói Szerződés egyik legfontosabb, 1970 körül felépített, tizennyolc hektáros katonai kiképzőhelye volt Reziben: sportpálya, színpad, szabadtéri mozi, minden, ami a komplett élethez kellett volt itt. Az itteni épületeket azonban 1997-ben az alapokig elbontották. Szóval sok minden már tényleg nem emlékeztet arra, hogy a fellegvár közvetlen közelében titkos katonai bázis működött.

Kilátás Reziből – Fotó: Barna Béla

Ha csak természetközeli élményre vágyunk, a vár előtt van egy nagy térség az erdő szélén, kulturált fedett padokkal és szalonnasütővel, kisgyerekesek akár csurdíthatnak itt egy szalonnát, de uzsonnát hozni és itt falatozni mindenképpen érdemes.

Kép és szöveg: Barna Béla

Rezi piros ponttal jelölve Zala vármegye egykori résztérképén

Kéktúrázó csapatunk Reziben 2021. május 15-én – Fotó: Barna Béla