Kambodzsa egyik leghangulatosabb látnivalója az Angkor romvárosához tartozó Ta Prohm kolostor-temploma, mely az egyetlen az angkori együttesben, melyet úgy akartak hagyni, ahogyan Henri Mouhot és francia expedíciós társai az 1860-as évek elején az őserdő mélyén rátaláltak: fákkal benőve. 

Angkor (és Ta Prohm) helyzete Kambodzsában

A mai délkelet-ázsiai Kambodzsa (khmerül: Kâmpŭchéa) a XIII. századi híres Khmer Birodalom országa. Az ország mai 15 milliós népességének 90%-a ma is khmer, hivatalos nyelve szintén a khmer (mely nyelv egyébként Indiából származó írásjelekkel ír, s az ausztroázsiai nyelvcsalád mon-khmer ágához tartozik). Szóval itt, Kambodzsában, a Tonlé Sap-tól (Nagy-tó) északra található Délkelet-Ázsia egyik leghíresebb műemlékegyüttese, a Khmer Birodalom központja, a romváros Angkor.

Angkor aranykora bő 600 évig tartott, 802-től 1432-ig, ezen belül is az egyik virágkor VII. Dzsajavarman idejére (1125-1218) esett, ő építtette Ta Prohm-ot

A Világörökséghez tartozó ősi romvárosról kötet-ezreket és weboldaltömegeket írtak már össze, talán nagyságát az jelzi a legjobban, ha leírjuk, hogy becslések szerint területe akár az ezer km²-t is elérte, lakóinak száma pedig az egymillió főt (összehasonlításul: ekkoriban Londont mindössze ötvenezren lakták!).

A Ta Prohm Angkorban – Fotó: Barna Béla

Angkor aranykora bő 600 évig tartott, egészen pontosan 802-től 1432-ig, ezen belül is az egyik legnagyobb virágkor VII. Dzsajavarman (Jayavarman) uralkodó idejére (1125-1218) esett; ezt a királyt egyébként mint a Nagy Építőt őrizte meg a történelmi emlékezet. Közel negyven évnyi uralkodása alatt ő egymaga több utat, hidat, szentélyt, templomot, iskolát és kórházat építtetett, mint az összes többi khmer uralkodó hatszáz év alatt együttvéve. Nevéhez fűződik például Angkor Thom, a Bayon vagy az Elefánt Terasz felépíttetése. És ő építtette Ta Prohm csodálatos világát is.

Ta Prohm – Fotó: Barna Béla

A híres Angkor Wat (angkor=város, wat=templom) mellett, attól mindössze pár kilométerre északkeletre találjuk Ta Prohm templomát. Azt a helyet, amelynek falaiból leginkább indiai fügék (Ficus religiosa), fojtófügék (Ficus gibbosa) és kapokfák (selyemfák – Ceiba pentandra) nőnek ki, illetve ezen fák combvastagságú gyökerei és liánjai kesze-kusza vadromantikus kulisszákat alkotnak.

Fotó: Barna Béla

Nem véletlen, hogy itt forgatták Angelina Jolie híres Tomb Raider filmjét. A film persze rengeteg effektet használ, és az Angkor más-más helyszínein forgatott jeleneteket is belekeveri, azért a forgatás fő helye mégis a Ta Prohm épületegyüttese volt. Ez pedig egy kicsit megpörgette a turizmust, a templomot pedig minden egyes tuk-tukos csak Tomb Raider-templomként emlegeti.

S emiatt már bizony kezdenek sokan lenni, de azért már ezek miatt érdemes lenne idejönni, azaz pusztán a hely hangulatáért, de azért pár szóban szóljunk a történetéről is: Ta Prohm egy 1186-ban, Bayon-stílusban épült mahájána buddhista templom-kolostor, amely a már említett VII. Dzsajavarman király építtetett édesanyja emlékére, akit Bódhiszattva Prandzsnaparamitaként, azaz „a bölcsesség tökéletességeként” ábrázoltatott.

A templom eredeti neve Rádzsavihara, királyi templom volt; az istenkirály és családtagjai halhatatlansági kultuszát szolgálta. Maga a Ta Prohm jelentése „Brahma isten ősatyja”.

a Ta Prohm jelentése: Brahma isten ősatyja

Ta Prohm Angkor Wat mellett az angkori romterület talán legnagyobb komplexuma: masszív, 5-6 méter magas kőkerítése egy 1000×700 méteres téglalapot ölel körül. Itt működött az a fantasztikus kolostor, mely kiemelkedő jelentőségű vallási központja volt a kora középkori Khmer Birodalomnak: 18 magas rangú szerzetes, 2740 adminisztratív feladatokat ellátó tisztviselő, és 2202 őket szolgáló asszisztens élt itt. Ta Prohm személyzetéhez tartozott még 615 apszara, azaz mennyei táncosnő is. Apropó apszarák: a kolostor legjelentősebb melléképületében van a Táncosok terme, oszlopain apszara táncosokkal: elvileg ez volt a rituális táncok egykori helyszíne. Ahol a falakon meseszép apszarák és dévaták lejtik mennyei táncukat, körülöttük pedig a buddhista mitológia jelenetei láthatók (olykor gyökerek takarásában).

Ta Prohm – Fotó: Barna Béla

Apropó buddhizmus: s bár manapság Délkelet-Ázsia szerte a théraváda irányzatot gyakorolják, de a khmer birodalom idején a mahájána volt a hivatalos, így Ta Prohm is mahájána buddhista templom-kolostor volt. A mahájána (szanszkrit szó, jelentése: a nagy jármű vagy széles út) a buddhizmus két létező fő irányzatának egyike (a másik a théraváda). Anélkül, hogy részletesen belemennénk, azt azért meg kell említeni, hogy a mahájána buddhisták azt tanítják, hogy a megvilágosodást egy életen belül el lehet érni, akár egy világi ember számára is!

A kolostor lakóinak ellátásáról a környező 3000 (!) faluban élő 79 ezer ember gondoskodott! Felfoghatatlan számok, csakúgy, mint az, hogy a Ta Prohm kolostor állítólag mesés vagyonnal (arany, gyöngy, drágakövek, értékes szövetek, selymek és használati tárgyak) rendelkezett.

Ta Prohm – Fotó: Barna Béla

Ha már kifotóztuk magunkat, a gyökereket és köveket számtalan kompozíción megörökítettük, akkor még szóljunk arról, hogy a négy világtáj felé álló falakat díszes átjárók (ún. gopurák) törik meg (ezek nagy részét is benőtte az őserdő). Ezek a díszes átjárók a Bajon-templom mintájára „arcos tornyokkal” díszítettek.

Ta Prohm – Fotó: Barna Béla

Ahogy a Khmer Birodalom lehanyatlott, úgy ez a templom-kolostor is sok évszázadra feledésbe merült: csak az 1860-as években fedezte fel a francia Henri Mouhot (életéről lásd ide kattintva bővebben), majd a rekonstruálását csak a XX. század elején az Ecole Française d’Extrême-Orient régészei kezdték meg. És hát ugye direkt hagyták meg ilyennek.

Ta Prohm romjai – Fotó: Barna Béla

Búcsúzzunk Ta Prohm-tól Szlávnits László Angkori levelek című írásából néhány sorral. „Ta Prohm maga a megtestesült csoda; olyan romok, melyeket mindenki odaadó örömmel fedez fel, de fájó szomorúsággal hagy el. De az ember visszatérhet oda, újra és újra. S vissza is tér. – írja H Churchill Candee, a Csodás Angkor című. könyvében. Candee szavai nem túloznak: Ta Prohm egyszerűen magával ragadja, egy szempillantás alatt kiemeli az embert a XXI. századi hétköznapok világából, s egy olyan szférába repíti, ahol megváltoznak az idő és a tér, a fontos és a lényegtelen, a szép és a rút, a biztonságot adó és az ijesztő megszokott dimenziói. Ta Prohm fenséges nyugalma elementáris erővel hat az emberre…”

Kép és szöveg: Barna Béla

Ta Prohm a Periplus Travel Maps térképén

Kambodzsába, Angkorba tett utunkhoz ajánlott térkép a Periplus Travel Maps soroztaban megjelent Cambodia országtérkép, melynek 1:150 ezres Angkor Temples melléktérképén jól eligazodhatunk a területen. A romokhoz az egynapos belépő 2017-ben 37 dollárra drágult.