Fantasztikus hegyvidék, tavak, kanyonok a Balkán egy kevéssé felkapott országában. Elhagyatott, gyönyörű balkáni 2000 méteres hegyekben a hegygerincekről kitáruló fenségesen szép panorámás helyeken látványtúrázunk, a vad hegyekből leereszkedve az Ohridi-tó és Preszpa-tó varázslatos vidékén élvezzük a két festői tó kristálytiszta vizét, a tavak harmonikus szépségét, az augusztusi fürdőzést és kajakozást, az UNESCO világörökség Ohrid nyüzsgő mesésé keleti hangulatát, és az erdőkben megbúvó ortodox kolostorok meghitt csendjét. Az út végén a furcsa makedón fővárosban is teszünk egy sétát.

Szépséges Makedónia – Fotó: Barna Béla

Tervezett program:

1. nap –Indulás, repülés Szkopjébe 2019. augusztus 13.-án, kedden 10.50-kor elindulunk Budapest Ferihegyről a WizzAir W6 2229-as számú járatával, mely 12:15-kor landol Szkopje repterén. Innen egy rövid kis akklimatizációs kirándulás után tovább buszozunk a Mavrovo Nemzeti Parkba, ahol a következő két éjszakát töltjük egy világvéginek tűnő erdei hotelben. Szállás Mavrovo hotel kétágyas szobák és 3-ágyas apartmanok (1)

A Korab hegységben

2. nap – Mavrovo Nemzeti Park, Korab hegység 2019. augusztus 14., szerda Az egész napot túrázással (nagyjából 20 km, 900 szintemelkedéssel) töltjük: Makedónia legmagasabb hegységének, a 2764 méteres Korabnak a szélén vagyunk, hatalmas erdőségekben, a felduzzasztott Mavrovo-víztározó környékén. Vízesések (Korab), szurdokok (Dlaboka) és gyönyörű sziklás tájak szerepelnek a mai nap túraprogramjában. Szállás Mavrovo hotel kétágyas szobák és 3-ágyas apartmanok (2)

Fotó: Fekete Mona

3. nap – Mavrovo- Bigorski-Ohrid
2019. augusztus 15., csütörtök Reggel elhagyva szálláshelyünket áttesszük székhelyünket Ohridba (Mavrovo-Ohrid 103 km). Útközben az ország egyik jelentős látnivalójánál, a Bigorski ortodox kolostornál is megállunk, melyet már 1020-ban is remeték laktak, ma pedig fantasztikus ikonosztázát csodálhatjuk meg. Délután megállunk egy szurdokvölgy-vízesés (Duf-patak) kombónál, ahová rövid könnyű sétát teszünk. Utána a Fekete-Drin folyóvölgyében is megállunk fotószünetekre. Délután-este érünk Ohridba, ahol elfoglaljuk az óváros közepén, tóparti fekvésű szállodánkat, ahol a következő négy éjszakát töltjük s innen csillagtúrázzuk be a környéket. Szállás tóparti-óvárosi hotel kétszemélyes szobákban reggelivel (1)

Ohrid

4. nap – Baba hegység, Pelister Nemzeti Park
2019. augusztus 16., péntek Szállásunkról buszunkkal elutazunk a festői Preszpa-tó keleti partján emelkedő Baba hegységbe, s a névadó csúcsról, a 2601 méter magas Pelisterről elnevezett Pelister Nemzeti Parkba utazunk túrázni. A Preszpa-tó vidéke egyébként csodaszép, különleges és elszigetelt táj, ahol három ország (Makedónia, Albánia és Görögország) találkozik. Szállás tóparti-óvárosi hotel kétszemélyes szobákban reggelivel (2)

Pelister

5. nap – Galičica-hegység, túra a Magaro csúcsra
2019. augusztus 17., szombat Szállásunkról felbuszozunk a Galičica Nemzeti Park egyik hágójába, a 1568 méteres Livada-hágóra), ahonnan ötkilométeres gyaloglattal (700 m szintet emelkedve) felmegyünk a 2254 méter magas Magaro-csúcsra. A Prespa-tó és az Ohridi-tó közötti pazar kilátású mészkőfennsíkról leereszkedve az albán-makedón határon épült Sv. Naum-kolostorhoz kirándulunk. Szállás tóparti-óvárosi hotel kétszemélyes szobákban reggelivel (3)

6. nap – Ohrid és az Ohridi-tó
2019. augusztus 18., vasárnap Egész nap a tó környékén maradunk. A Balkán egyik legszebb, tengert idéző taván evezhetünk egyet, vagy egy fakultatív hajkiránduláson fotózhatjuk, vagy akár fürödhetünk és egy jót úszhatunk is a hihetetlenül tiszta vízű tóban. És ennek a tónak a partján van a mesés, UNESCO Világörökséghez tartozó Ohrid, ahol középkori macskaköveken sétálgatunk, felkeresünk ortodox templomokat, és igen, felkeressük az ikonikus, insta-fotókra való Szent Kaneo-templomot is, háttérben a tóval, de a Samuli-erőd is szerepel a programban. Szállás tóparti-óvárosi hotel kétszemélyes szobákban reggelivel (4)

Szkopje – Fotó: Barna Béla

7. nap – Ohrid-Matka-Szkopje
2019. augusztus 19., hétfő Ohridból délelőtt egy háromórás buszozással a hangulatos Matka-kanyonba utazunk, rövid túrát teszünk, majd a délután-este hátralévő részében a makedón főváros látnivalóival ismerkedünk. Szállásunk a főváros közepén, a bazár szívében egy hotelben lesz. Szállás a szkopjei bazár közepén egy hotelben, kétágyas szobákban (7)

8. nap – Hazaút
2019. augusztus 20., kedd Hazaút. Délelőtt 10 körül kell a szkopjei repülőtéren lenni. 12:50-kor indul haza a WizzAir W62230-as számú járata, mely 14:15-kor landol BUD Ferihegyen.

Tervezett útvonalunk Makedóniában