Három fantasztikusan szép hegyre túrázunk fel a három svájci őskantonban: megmásszuk a Pilátust, a Rigit és a Mythent is. Svájc ikonikus hegyei eléréséhez hajókázunk a szintén legszebbek közé tartozó Vierwaldstättersee víztükrén, kempingünk szintén ennek a tónak a partján lesz, ahol 4 éjszakát töltünk. A túravezetők Mona és Lini lesznek, de ott lesz Béci is aki a logisztikában segít.

A Vierwaldstätti-tó a magasból – Fotó: Herpainé Lakó Judit

Tervezett program:

1. nap –Indulás, repülés Baselbe 2019. június 29-én, szombaton 12.40-kor elindulunk Budapest Ferihegyről az easyJet EZS1234 számú járatával, mely 14:20-kor landol Basel repterén. Baselből kétórányi útra van a Vierwaldstätti-tó partján fekvő szállásunk. Szállás Vierwaldstättersee tóparti kemping (1) 

A Mythen

2. nap – Grosses Mythen (1899 m) túra 2019. június 30., vasárnap Az egész napot túrázással töltjük. Svájc területének (41284 km²) kétharmadát az Alpok 3000-4000 m magas hegyláncai foglalják el. A Mythen (1899 m) messzire magasodó mészkőszirtjét nem magassága, hanem jellegzetes, kettős cukorsüvegre emlékeztető formája avatja nagyszerű heggyé. Szintemelkedés 1300 méter, menetidő: 6-7 órás túra oda-vissza. Szállás Vierwaldstättersee tóparti kemping (2)

Svájc szívének hegyei – Fotó: Herpainé Lakó Judit

3. nap – Pilátus-túra (Tomlishorn, 2132 m) 2019. július 1., hétfő Egész napos kirándulás a Pilátus hegyre. Legendás hegy a Pilátus, az a rege fűződik hozzá, hogy a Krisztust keresztre feszíttető Pontius Pilatus lelke itt bolyong száműzetésben a hegyet hasogató vad szurdokok közt. A középkorban Frakmont néven említették a hegyet a luzerni kolostor Benedek-rendi atyái, ami a latin fractus mons – tördelt, szaggatott hegy – torzítása. Csak később kapott másik latin nevet: Pileatus – „sapkás” -, valószínűleg a tavasz végéig kitartó hósüvegéről. Luzern „házi hegyéről” Kriensből (492 m) háromszakaszos, kabinos drótkötélpálya jár a csúcsra. Az első állomás a Krienseregg (1031 m), a második a Fräkmüntegg (1415 m) míg a célállomás a Pilatus Kulm (2070 m). A Kulmtól néhány perc alatt felmehetünk az Esel kilátócsúcsra (2120 m), mely a Pilatus második legmagasabb csúcsa. A Pilatus-hegyre kúszik fel a világ legmeredekebben közlekedő fogaskerekű siklója is: a helyenként 48 százalékos meredekségű hegyoldalon halad Alpnachstad és a Pilatus Kulm között (a vasúthossz 4618 m), a tervek szerint ezzel lefelé ereszkedünk majd a hegyről. Szállás Vierwaldstättersee tóparti kemping (3)

A világ legmeredekebb fogaskerekűje – Fotó: SWISS IMAGE

4. nap – Rigi-túra (1797 m) 2019. július 2., kedd Tóparti kempingünkből egyenes az ikonikus Rigi tetejére indulunk reggel: az 1798 méteres Rigi Svájc leghíresebb kilátóhegye. A Rigi neve a bércei közt megbúvó, régi Mária-kegyhely, a „Regina montium” nép rövidítése. A „hegyek királynője” szigetszerűen ékelődik a Zugi-, Vierwaldstätti- és a Lauerzer-tavak közé. Legmagasabb pontja a Rigi-Kulm (1797 m), erre kirándulunk fel egész nap (szintemelkedés 1200 m, menetidő 3 óra fel, összidő 8-9 órás túra). Szállás Vierwaldstättersee tóparti kemping (4)

5. nap – Hazaút 2019. július 3., szerda Hazaút. Délután ötkor kell a baseli repülőtéren lenni. Előtte városnézés (Luzern és/vagy Basel). 19:10-kor indul haza az easyJet EZS1233-as járata, mely 20:50-kor landol BUD Ferihegyen.

A részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A Csámborgó partnereként az Európai Utazási Biztosító (EUB) kedvezményes biztosításainak megkötésére van lehetőség, legkésőbb az indulás előtti napig, ha ide kattintasz: http://csamborgo.hu/rolam/utasbiztositas/

Három túránk helyszíne