Négy napos húsvéti portya a Délvidék legszebb helyeire: Nándorfehérvár vára, Galambóc vára az Al-Dunánál és a Pétervárad Újvidéknél, túra a Vaskapu és a Kazán-szoros legszebb titkos szikláira, de megnézzük azt a helyet is, ahol a Duna és a Tisza összefolyik. 

Túránk egyik célpontja a Kazán-szorosban

Tervezett program:

1. nap –Indulás, Duna-Tisza-összefolyás2019. április 19-én, pénteken elindulunk Budapestről (várhatóan busszal) Szerbia irányába. Útközben Európa második leghosszabb folyója, a Duna partjához sietünk. Mégpedig oda, ahol a széles folyamba ömlik bele a Tisza, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike. A Kárpát-medencei nagy katlan fenekének számító délvidéki, vajdasági tájon megnézünk egy várromot is, vízállástól függően esetleg csónakázunk egyet, majd Belgrádon át szállásunkra utazunk, mely egy Duna melletti fenyőliget kis villájában van. Szállás Galambóc (1)

2. nap – Vaskapu, Kazán-szoros túra 2019. április 20., szombat Az egész napot túrázással töltjük. A Kárpátok hegyvidékét a Balkán-hegységtől a Duna felsőszakasz-jellegű, fantasztikus áttöréses völgyszakasza választja el. Az Al-Dunának is nevezett folyószakasz legszebb, legizgalmasabb része a Kazán-szoros, itt mászunk meg szépséges mészkősziklákat a szerbiai oldalon, melyet Djerdap (Gyerdáp) néven nemzeti parkká nyilvánítottak. Szállás Galambóc (2) vacsorával a villában

3. nap – Galambóc vára, Bor kirándulás 2019. április 21., húsvétvasárnap Galambóc (szerbül Golubac) vára a délvidéki, az al-dunai várak közül talán a legjobb állapotban megmaradt, de mindenképpen a legmonumentálisabb erődítmény. Szépségét és különlegességét fokozza, hogy a vár falai az egyik oldalon a Dunába nyúlnak. Ezt nézzük meg részletesen, ha pedig marad időnk még kirándulunk Bor városa felé is, Radnóti nyomában. Szállás Galambóc (3) vacsorával a villában

4. nap – Nándorfehérvár (Belgrád) vára 2019. április 22., húsvéthétfő Szerbia fővárosa, a másfél millió lakosú Belgrád a magyar történelemkönyvekben Nándorfehérvár néven szerepel. A hely Hunyadi János 1456-os győzelméről ismert és arról, hogy e fényes győzelemnek köszönhetjük a déli harangszót. Itt teszünk egy várnéző sétát. Hazaúton, ha időnk úgy engedi, az Újvidék melletti Pétervárad várát is megnézzük. Érkezés az esti órákban Budapestre.

Túránk útvonala Szerbiában, a Délvidéken

Képgaléria az útról, ezeket mind felkeressük:

Sziklák, Duna – Fotó: Barna Béla

Az Al-Duna vidéke – Fotó: Barna Béla

Galambóc vára – Fotó: Barna Béla

Nándorfehérvár – Fotó: Barna Béla

Nándorfehérvár – Fotó: Barna Béla

Szalánkemén – Fotó: Barna Béla

A Duna és a Tisza találkozása – Fotó: Barna Béla

Galambóc a Duna partján – Fotó: Fekete Mónika