Füves tetejű házak, viking világ, északi mítoszok, skandináv stílus, hatalmas óceánból kiálló mini-sziklaország, túrázók paradicsoma. Ez a hátborzongatóan gyönyörű tájék, túlvilági ködből és az Atlanti-óceánból kiemelkedő pengeéles zöld hegyek egyszerűen ellenállhatatlanok, tarts velem ide 2019 júniusában.

Mykenis – Foto: visitfaroeislands.com

Az Atlanti-óceán északi részén, Izland felé félúton elhelyezkedő vulkanikus eredetű Feröer-szigetek (Faerøer) Dánia önkormányzattal rendelkező részét alkotják. Lakossága 48 ezer fő, a fővárosé, Tórshavné 12 ezer.

Tervezett program:

(Feröer-szigeteki felfedezésünk előtt egy kétnapos Dánia-utazás, melynek programja ide kattintva olvasható. )

0. nap – Indulás2019. június 9-én, vasárnap Budapestről célszerű Koppenhágába menni, ez az utazásuk hivatalosan a koppenhágai repülőtérről indul. Vagy a Norwegian, vagy a Ryanair Budapest-Koppenhága járatát ajánljuk. Az éjszakát egy repülőtérhez közeli szállodában célszerű eltölteni. Természetesen egyben is megvehető a Budapest – Vagar (FAE-Tórshavn) – Budapest jegy másik légitársaságokkal, ekkor egyeztetve kinn a Feröer-szigeteken találkozunk majd.

A Feröer-szigetek elhelyezkedése

1. nap – Koppenhága-Tórshavn 2019. június 10., hétfő Találkozás reggel 8.20-kor Koppenhága (CPH) repülőterén (Terminál 3), a Feröer-szigetekre (Vagar, Tórshavn) induló járat check-in pultjánál. A túravezető az Atlantic Airways RC-463-as, 10.20-kor induló járatával utazik, mely helyi idő szerint 11.35-kor landol Vagar (FAE) repülőterén. Innen a szigetek fővárosába, Tórshavnba utazunk, drámaian szép tájakon keresztül. Délután folyamán könnyed ismerkedős-feröerre-hangolódós séta a fővárosban: parlament, Feröeri Nemzeti Múzeum, Skansin erőd, sétálóutca stb. Egy belvárosi házban foglaljuk el a szobáinkat az elkövetkező 5 éjszakára. Szállás Tórshavn (1)

2. nap – Tjørnuvík- Saksun gyalogtúra 2019. június 11., kedd A Streymoy-sziget legészakibb részére indulunk, útközben fotószünet a Fossá-vízesésnél, majd gyalogtúrázunk egyet Tjørnuvík faluból 500 méter szintet emelkedve, majd újra leereszkedve Saksun faluba, egy feröeri viszonylatban is fantasztikus fekvésű faluba, itt megnézzük a Dúvugarðar Skanzen mesebeli házikóit is. Szállás Tórshavn (2)

Feröeri hangulat – Fotó: visitfaroerislands.com

3. nap – Mykines-sziget, Drangarnir, Tindhólmur 2019. június 12., szerda A szállásunktól egyórás autóútra fekvő Sørvágur kikötőjéből további egyórás hajóúttal (időjárástól függően!) megyünk a legfestőibbek közé tartozó feröeri szigetre, hogy jó pár órát ott túrázzunk, fő célunk pedig egy világítótorony lesz Mykineshólmur szikláján, ide egy tenger fölé épített vashídon megyünk át. Túra közben a gazdag madárvilág (lunda, szula, alka) fotózása. A kompon állás közben is lesznek látnivalók: keressetek rá a Drangarnir és a Tindhólmur nevekre, leírni úgyis nehéz ezeket, a drámai meg lélegzetelállító szavak már elcsépeltek ezekre. Szállás Tórshavn (3)

4. nap – Gásadalur, Múlafossur vízesés 2019. június 13., csütörtök Egész napos gyalogtúra a képeslapokon túlmutató Gásadalur környékén: igen-igen, itt van az az ikonikus vízesés, a Múlafossur, melyet a Feröer-szigeteken szoktak fotózni. Szállás Tórshavn (4)

Gásadalur, Múlafossur foto: visitfaroer instagram

5. nap – Fakultaív nap, esetleg túra a Slættaratindurra 2019. június 14., péntek Mivel igencsak változékony és változatos a feröer-szigeteki időjárás, ezért olykor előfordulhat, hogy fel kell cserélni túrákat, esetleg változtatni rajtuk. Erre az esetre van ez az esőnap, amit pihenőnapnak is tekinthetünk, de ha minden klappolt idáig, akkor egy egész napos túrán akár a Feröer-szigetek legmagasabb csúcsára, a Slættaratindurra (886 m) is felmehetünk. Szállás Tórshavn (5)

Füves tetejű házak – foto: visitfaroer instagram

6. nap – Tórshavn – Koppenhága repülés 2019. június 15., szombat Délután repülés Koppenhágába: délelőtt 11-kor megyünk ki Vágar repülőterére, ahonnan 14.55-kor indul az Atlantic Airways járata Koppenhágába (a túravezetőnek erre van repjegye). Este hatkor (18.00) landolunk Koppenhágában.

7. nap – esetleges Koppenhága, hazaérkezés 2019. június 16., vasárnap

Feröeri zászló