Fotó: Herpai Imre

Útvonalunk Izlandon

Tervezett program:

0. nap – Indulás2019. július 6., szombat Kiutazás és érkezés a Reykjaviktól 50 km-re lévő Keflavik Repülőtérre. A program garantált, a túravezetőknek már megvan a repülőjegye a Budapest-Izland közvetlen járatra: BUD Budapest 7:05 KEF Reykavik Keflavik 9:45 (a repülés hossza: 4 óra 40 perc) járatszám: Wizz Air W62427. Landolás után elindulunk járműveinkkel a különleges nyugati Snæfellsnes-félsziget felé. Tengerhez közeli szállásunk 3 órányi utazásra fekszik a repülőtértől, Hofgarðar településen, mindentől távol, a legközelebbi bolt is például 36 km! Szállás Hofgarðar, kétágyas szobákban. (1)

1. nap – Snæfellsnes-félsziget, Kirkjufell
2019. július 7., vasárnap A félsziget végében helyezkedő, 1446 méteres Snæfellsjökull-vulkán szerepel Jules Verne: Utazás a Föld középpontja felé című regényében is, de fő célunk egy szép és ikonikus, ám kevéssé ismert fotótéma hegy lesz, a mindössze 463 m magas Kirkjufell megtekintése és persze lefotózása. Szállás Hofgarðar (2)

2. nap – Snæfellsnes-Geysir
2019. július 8., hétfő A Snæfellsnes-félszigetről az Izlandi Arany-körút területére utazunk át. A következő három éjszakát egy helyen töltjük, innen csillagtúrázzuk be a környéket. Elsőként úttalan utakon krátertavak, színes hegyek felé indulunk, két túra között egy meleg vizű patakban fogjuk ellazítani megfáradt izmainkat. Szállás Bláskógabyggð házikóiban (1)

3. nap – Thingvellír Nemzeti Park, a Geysír és Gulfoss, azaz az Arany-kör
2019. július 9., kedd  Thingvellír (Þingvellír) a Világörökség része, a nemzet legjelentősebb történelmi emlékhelye, a világ első demokratikusan megválasztott parlamentjének helyszíne, mely történetesen az európai és az észak-amerikai kőzetlemezek határán alakult meg. Gullfoss, az „aranyvízesés” Izland egyik legimpozánsabb vízesése, a Felföld peremének igazi zarándok helye. A Föld összes gejzírének névadója: Geysír és a kb. tízpercenként kitörő Strokkur (Köpülő) magasba törő vízoszlopát, mint Izland legnevesebb természeti látnivalóját is lefotózzuk. Szállás Bláskógabyggð házikóiban (2)

4. nap – Felföldi kalandok: Hveravellír, Kerlingarfjöll
2019. július 10., szerda Újabb szépségeket fedezünk fel az Arany-körön túl is. A Felföld holdbéli táján Hveravellír iszapfortyogóit, és a világvégi Kerlingarfjöllt is felkeressük Szállás Bláskógabyggð házikóiban (3)

5. nap – Eyjafjallajökull és Skógafoss
2019. július 11., csütörtök Eyjafjallajökull Néhány pillantást vetünk a távolból erre a híres, vagy hírhedt vulkánra, mely 2010. április elején tört ki legutoljára, s bosszantotta a légtér-használókat. Seljalandsfoss az Eyjafjalla-gleccser olvadékvize ezen a vízesésen zuhan alá. Skógafoss gyönyörű környezetben zúdul alá kis kanyonjába a sziget egyik legszebb, s egyben egyik leghangosabb zuhataga. Sólheimajökull első találkozásunk a gleccserek világával, séta a gleccseren. Dyrhólaey ezen a tájon szemet gyönyörködtető abráziós partfalakat, fantasztikus íveket és tornyokat, valamint abráziós fülkéket láthatunk. Estére a mindössze 300 lakosú déli parti kisvárosba, Víkbe érkezünk. Szállásunk Víkben, egy hostelben. 

6. nap – Fjadrárgljúfur-szurdok, Svartifoss bazaltoszlopos vízesése
2019. július 12., péntek Víkből indulunk tovább kelet felé: túrázunk egyet a Fjadrárgljúfur-szurdok peremén is, majd folytatjuk utunkat Skaftafell Nemzeti Park felé. A Svartifoss kellemes túra a bazaltoszlopokon lezúduló vízeséshez, majd tovább egy kilátóponthoz, ahonnan kiváló gleccserpanoráma fogad bennünket. Innen tökéletesen tanulmányozható a gleccserek élete. Szállás: Vagnsstadir Hostel

7. nap – Vatnajökull, Jökulsárlón gleccserlagúna
2019. július 13., szombat Az Európa legnagyobb jégmezőjeként ismert Vatnajökull, melynek átmérője megközelíti a 150 km-t, Izland egész délkeleti részét uralja. A Jökulsárlón a James Bond filmekből (meg Bohemian Betyars videoklipből) ismerős táj, Európa legnagyobb jégárja, a Vatnajökull ebbe „borjadzik”; a kalandvágyók – egy fakultatív program során – a tavon kétéltű járművekkel sétahajózást is tehetnek, hogy kis úszó jéghegyeket fotózzunk. Szállás Kálfafellben, 2-3-4 ágyas bungallókban

8. nap – Vík-Reykjavík
2019. július 14., vasárnap Ezen a napon Izland déli részéről visszautazunk a fővárosba. Szállás: egy reykjavíki apartmanházban a városközpontban.

9. nap – Reykjavík, Kék Lagúna, Raufarhólshellír lávabarlangja
2019. július 15., hétfő Utolsó izlandi napunkon délelőtt a „füstölgő öböl” partján épült fővárost, Reykjavíkot nézzük meg. Gyalog felkeressük a főbb nevezetességeket: a Höfdit, az Alþingishús-t, a Parlament (Alþing) épületét, a 75 méter magas Hallgrímskirkja templomot, előtte Leifur Erikson szobrával. Fakultatív lehetőségként felmehetünk a futurisztikus templom tornyába, ahonnan persze jó kis kilátás nyílik a városra. Délután pedig a Kék Lagúna (Bláa Lónið) Európa egyik legkedveltebb termálvizes fürdője, melyet fekvése és káprázatos színe miatt nézünk meg. Buri vagy Raufarhólshellír lávabarlangja (az időjárástól függően a Reykjanes-félsziget egyik vagy másik lávaalagútjába ereszkedünk be, a sötétben elemlámpáink segítségével csodáljuk meg a lávacseppköveket). Ögmundarhraun a fekete lávaáradat egykoron egészen az óceánig folyt, ez a vidék a sziget legidősebb lávamezője. Szállás: egy hosztel 6 fős családi szobáiban, közvetlenül a reptér mellett.

10. nap – Hazautazás
2019. július 16., kedd Reggel 8:30-ra kell lennünk a reptéren, ahová reptér melletti szállásunkról sétálunk át. A Wizz Air W62428, repülés hossza 4 óra 25 perc. KEF Reykavik Keflavik 10:30 BUD Budapest 16:55 Érkezés Budapestre.

Utasbiztosítás a Csámborgó ajánlásával ide kattintva.

***

Egyértelműen a világ legszebb országai közé tartozó Izlandra utazunk barátom vezetésével, aki izlandi képeivel is már több természetfotó-versenyen nyert helyezést. A világ legszebb tájait így egy kiváló természetfotós segítségével örökítheted meg. Mivel utunk a főszezonra esik, s Izland az egész világon népszerű, jelentkezz minél előbb. Utunk garantáltan indul, de a maximális létszám viszont csak 14 fő, mert hiszünk a „taylor made” utazás gondolatában. Részletek hamarosan! Addig álljon itt egy képsorozat, hogy miket fogunk megnézni:

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre