Fotó: Herpai Imre

Tervezett program:

0. nap – Indulás2019. július 6., szombat Kiutazás és érkezés a Reykjaviktól 50 km-re lévő Keflavik Repülőtérre. A program a repülőgép érkezésének függvényében alakul. Szállás Keflavik (1)

1. nap – Indulás Kék Lagúna, Raufarhólshellír lávabarlangja
2019. július 7., vasárnap
A Kék Lagúna (Bláa Lónið) Európa egyik legkedveltebb termálvizes fürdője, melyet fekvése és káprázatos színe miatt nézünk meg. Buri vagy Raufarhólshellír lávabarlangja (az időjárástól függően a Reykjanes-félsziget egyik vagy másik lávaalagútjába ereszkedünk be, a sötétben elemlámpáink segítségével csodáljuk meg a lávacseppköveket). Ögmundarhraun a fekete lávaáradat egykoron egészen az óceánig folyt, ez a vidék a sziget legidősebb lávamezője. Szállás a Hekla vulkán tövében (1)

2. nap – Landmannalaugar és környéke
2019. július 8., hétfő
Nehéz terepen jutunk el Izland legszebb riolitos hegyvonulataihoz. Két túra vár ránk (a világ legszebb túrahelyszíneiként számon tartott vidéken) elsőként egy krátertóhoz (Ljótipollur), majd a színes hegyre (Bláhnúkur) kirándulunk. A két túra között egy meleg vizű patakban fogjuk ellazítani megfáradt izmainkat. Szállás a Hekla vulkán tövében (2)

3. nap – Thingvellír Nemzeti Park
2019. július 9., kedd
A Világörökség része, a nemzet legjelentősebb történelmi emlékhelye, a világ első demokratikusan megválasztott parlamentjének helyszíne, mely történetesen az európai és az észak-amerikai kőzetlemezek határán alakult meg. Gullfoss Izland egyik legimpozánsabb vízesése, a Felföld peremének igazi zarándok helye. Geysír és Strokkur vulkáni utóműködések, hőforrások, működő és inaktív gejzírek. A Strokkur 8-10 percenként mutatja meg a természet valódi erejét. Szállás a Hekla vulkán tövében (3)

4. nap – Eyjafjallajökull és Skógafoss
2019. július 10., szerda
Eyjafjallajökull Néhány pillantást vetünk a távolból erre a híres, vagy hírhedt vulkánra, mely 2010. április elején tört ki legutoljára, s bosszantotta a légtér-használókat. Seljalandsfoss az Eyjafjalla-gleccser olvadékvize ezen a vízesésen zuhan alá. Skógafoss gyönyörű környezetben zúdul alá kis kanyonjába a sziget egyik legszebb, s egyben egyik leghangosabb zuhataga. Sólheimajökull első találkozásunk a gleccserek világával, séta a gleccseren. Dyrhólaey ezen a tájon szemet gyönyörködtető abráziós partfalakat, fantasztikus íveket és tornyokat, valamint abráziós fülkéket láthatunk Szállásunk Vík közelében lesz.

5. nap – Svartifoss és Jökulsárlón
2019. július 11., csütörtök
Skaftafell Nemzeti Park, Svartifoss kellemes túra a bazaltoszlopokon lezúduló vízeséshez, majd tovább egy kilátóponthoz, ahonnan kiváló gleccserpanoráma fogad bennünket. Innen tökéletesen tanulmányozható a gleccserek élete. Jökulsárlón James Bond filmekből ismerős táj, Európa legnagyobb jégárja, a Vatnajökull ebbe „borjadzik”; a kalandvágyók a tavon kétéltű járművekkel sétahajózást is tehetnek. Szállásunk a keleti fjordok vidékén lesz, holiday homes-ban.

6. nap – Keleti fjordok vidéke
2019. július 12., péntek
Utazás a keleti fjordokon keresztül Észak-Izlandra, fotós szünetekkel megszakítva a fjordok kilátópontjaiból. Szállásunk 4 éjszaka Vogarban lesz (1)

7. nap – Viti a pokol kapuja
2019. július 13., szombat
Námafjall Valamikor kénbánya működött ezen a helyen, ma turisták ezrei ismerkednek a Föld belső erőivel. Hőforrások, iszapfortyogók, kénkigőzölgések teszik izgalmassá a sétát. Viti a pokol kapuja, egy 320m átmérőjű meredek falú krátertó meghódítása vár ránk. Leirhnjúkur-kráter, Krafla-kaldera nem megerőltető körtúra Észak-Izland legfrissebb – a legutóbbi kitörés 1984-ben volt – vulkáni eredetű felszíni képződményénél. Szállásunk Vogarban lesz (2)

8. nap – Jökulsárgljúfur Nemzeti Parkban kisebb kirándulások
2019. július 14., vasárnap
Dettifoss a sziget legdrámaibb vízesése, amely egy könnyű sétával elérhető. A kitartóbbak néhány kilométer gyaloglást követően gyönyörködhetnek a patkó alakú Selfossban. Vörös lávasalakon autózunk tovább, míg elérjük azt a kilátópontot, ahonnan a legjobb a rálátás a Hafragilsfossra. Húsavik – késő délutáni nézelődés a kedves halásztelepülésen, először a Bálna Múzeum kiállításaival ismerkedhetünk, majd a színes halászkikötőben sétálgathatunk, vagy benevezhetünk egy fakultatív bálnaszafarira a Grönlandi-tengeren. Akik nem vesznek részt a bálnaszafarin, azok a hangulatos kikötőből, vagy az éttermek teraszáról, a többiek a hajóról gyönyörködhetnek a naplementében. Szállásunk Vogarban lesz (3)

9. nap – Kirándulások a Myvatn körül
2019. július 15., hétfő
A nap folyamán 4 rövid, nem megterhelő kirándulást teszünk, valamennyit Izland leghíresebb tava körül. Megnézzük Dimmuborgír fekete lávaszobrait, Höfdi vízben álló kőzetkolosszusait, a tó déli partján található fura pszeudokrátereket, valamint felmászunk a Hverfjall kráterének peremére. A nap végén felkeressük a Grótagjá hasadékbarlangban található 40-45 °C-os meleg vizű tavat. Szállás: Vogar (4)

10. nap – Az Istenek vízesése
2019. július 16., kedd
A napot ismét egy vízeséssel indítjuk, a Godafoss az „Istenek vízesése”. Izland északi részének legnagyobb városa Akureyri. Vásárlás, nézelődés, majd utazás nyugat felé. Kisebb túrával jutunk el Észak-Izland legmisztikusabb sziklaformációjához Hvítserkurhoz, mely a parttól alig 100 méterre állja a tenger hullámainak szakadatlan ostromát. Ezt követően Hindisvikbe fóka-lesre indulunk a Grönlandi-tenger partjára, sétánkat sarki csérek hada nehezíti egy-egy légitámadással. Szállás Vatnsdalur Hof.

11. nap – Reykjavík
2019. július 17., szerda
Hosszú autózás a fővárosba, Reykjavikba. Utolsó izlandi napunkon a Faxaflói-öböl partján található fővárost nézzük meg. Gyalog felkeressük a főbb nevezetességeket: a Höfdit, az Alþingishús-t, a Parlament (Alþing) épületét, a Hallgrímskirkjat a város közepén egy dombtetőre épült jellegzetes templomot, megkóstoljuk a kikötő által kínált tengeri finomságokat, megtapasztalhatjuk a fiatalos város pezsgését. Szállás vagy esti indulás haza Reykjavikból Budapestre.

12. nap – hazaérkezés
2019. július 18., csütörtök
Hazaérkezés Budapestre.

Egyértelműen a világ legszebb országai közé tartozó Izlandra utazunk barátom vezetésével, aki izlandi képeivel is már több természetfotó-versenyen nyert helyezést. A világ legszebb tájait így egy kiváló természetfotós segítségével örökítheted meg. Mivel utunk a főszezonra esik, s Izland az egész világon népszerű, jelentkezz minél előbb. Utunk minimum 6 fővel indul, a maximális létszám viszont csak 14 fő, mert hiszünk a „taylor made” utazás gondolatában. Részletek hamarosan! Addig álljon itt egy képsorozat, hogy miket fogunk megnézni:

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre

Fotó: Herpai Imre