Srí LanKa-Land 2019. február 12 – február 25.
13 nap – 12 éjszaka

Buddhista kulturális világörökségek tömkelege, trópusi pálmafás tengerpart, 30 fok februárban, egy trópusi paradicsom, ahol minden trópusi fűszert és gyümölcsöt megnézünk-kóstolunk, és természetesen teázunk is (Ceylon, Sir Thomas Lipton ugye) Srí Lankán. Utunkon rengeteg a kulturális látnivaló (Anaradhapura, Dambulla és Kandy, ezek mind UNESCO Világörökségek), de a természetjáró programok sem maradnak ki: Sigriya szikláját megmásszuk, ugyanígy az Ádám-csúcsot meglépcsőzzük (nem lebecsülni ám, 2243 m magas!), Ella környékén pedig teaültetvények között túrázunk, de megyünk több más nemzeti parkba, nézünk elefántot, végül 3 napot az Indiai-óceán pálmafás tengerpartján töltünk. 

A túra ára: 286000.- forint + repülőjegy

(96000.- jelentkezéskor/ utána 190000.-)

A részvételi ár tartalmazza:  az utazásokat Sri Lankán bérelt helyi járművekkel, a kirándulást az Ádám-csúcsra,  a kirándulást az Ella-i sziklákhoz, a városnézést Galle-ban, a magyar nyelvű túravezetést és a szállást 12 éjszakára (részletezve):
2 éjszakára Dambullában szállodában
– 3 éjszakára Kandyben szállóban
– 1 éjszakára Nallathanniyában falusi magánszálláson
– 1 éjszakára Ellában panorámás-panzióban
– 1 éjszakára Tissamaharamában, hotelben
– 4 éjszakára Mirissában szállóban
– összesen 7 reggelit (Dambulla 2, Kandy 3, Ella 1, Tissamaharama 1)
Nem tartalmazza:
– a nemzetközi repülőjegy árát Budapest-Colombo (CMB) – Budapest között
– a biztosítást és a srí lankai vízum díját (35 USD)
– a belépők árát (összesen kb. 150-200 USA dolllár)

Bejárt helyeink útvonala

Srí Lanka  részletes program 

1. nap Érkezés, Dambulla
Landolás Sri Lanka (Ceylon) szigetén, CMB Colombo Bandaranayake repülőterén, itt találkozunk. Innen 130 kilométert (kb 3-4 órát) utazunk első szállásunkig, mely Dambullában lesz, ahol két éjszakát töltünk. Dambulla egyébként a sziget legnagyobb és nagyon szép állapotban megmaradt buddhista barlangszentély-együtteséről híres. A hegy tetején megbúvó, öt sziklába vésett barlang volt a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke.

Dambulla – Fotó: Barna Béla

2. nap Dambulla, Anaradhapura, Mihintale, Dambulla
A legrégibb és legjelentősebb város, az i.e. III. századtól 1017-ig a Szingaléz Birodalom fővárosának számító ősi Anaradhapura-t keressük fel a mai napon (80 kilométerre szállásunktól). Itt megnézzük Buddha megvilágosodása fájának egyik sarját is, sokak szerint a világ egyik legidősebb fája (több mint 2200 éves). Este visszautazunk Dambullába, ha marad időnk mindenképpen érintjük Mihintale (Sila-szikla) szent hegyét.

Fekvő Budhha – Fotó: Barna Béla

3. nap Sigriya, Nalanda Gedige, fűszerkert, Matale, Kandy
A Srí Lanka közepén, egy természetes sziklatömb köré épült ősi Sigiriya, illetve a szikla tetején lévő fellegvárba már csak a fantasztikus kilátás-hangulat miatt is érdemes felmászni. Világcsoda a hely, ráadásul itt találkozhatunk a felhőlányokkal is. Innen dél felé folytatjuk utunkat, egy rövid fotószünetre megállunk a pontosan a sziget földrajzi közepére épült Nalanda Gedige dél-indiai stílusú szoborházát, majd egy fűszerkertet ejtünk útba, van itt minden (vanília, szerecsendió, kakaófa, gyömbér, fahéj, vanília, miegymás), ami finomságokhoz kell. Ez után még tervezett megálló Matale Aluvihara, a hely, ahol az i.e. I. században ötszáz szerzetes először írta le Buddha tanításait az indiai üstököspálma leveleire. De megnézzük itt, hogy hogyan ábrázolják a buddhisták a poklot. Innen már csak 25 km (azaz egy órányi autóút) Kandy, ahol három éjszakát töltünk.

A híres szikla – Fotó: Barna Béla

Kilátás a szikla tetejéről – Fotó: barna Béla

4. nap Kandy   Kandy egyik kedvenc városom, a régi királyi város 500 méter tszf. magasságban épült, és természetesen ez is az UNESCO világörökségi listán szerepel. Szállásunkról rálátunk az óváros közepén elterülő mesterséges tavára, ezt körbe is sétáljuk, megnézzük pompás botanikus kertjét is. Kandy leghíresebb látnivalója azonban az egykori szingalézok Királyi Palotájának egyik épületében kialakított Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogereklyéjét őrzik. A templom mindmáig a buddhizmus egyik legfontosabb szent zarándokhelye, mellette pedig a világ buddhista országait bemutató múzeumát is.

Kandy – Fotó: Barna Béla

A Szent Fog Temploma – Fotó: Barna Béla

5. nap Kandy Ismét Kandy, lazítás, buddhista kolostor, tókerülés, lazítás, egyebek. Megnézünk egy teaüzem-múzeumot is, a tea ugyanis Sri Lanka fő export terméke, lásd Sir Thomas Lipton ugye.

Lipton tea – Fotó: Barna Béla

6. nap Maskeliyah (Nallathanniya)
Elhagyjuk Kandyt, majd a délután folyamán elérjük Ádám hegyét! Elfoglaljuk szállásunkat Nallathanniyában, ahol egy éjszakát, illetve fél éjszakát töltünk. Ugyanis másnap hajnalban indulás 2200 m magasba.

Az Ádám-csúcs – Fotó: Srí Lanka Tourism

7. nap Ádám-hegy (2243 m), Ella
A 2243 méteres Ádám hegyét (Mt. Samanala) hajnalban indulva négyórás lépcsőzéssel másszuk meg, napfelkelte perszehogy. Mindenki magáénak vallja, a legenda szerint Ádám paradicsomból való kiűzetésekor itt állt meg először, melynek bizonyítéka a hegytetőn található lábnyom, szingalézül Sri Pada (Szent Lábnyom), tamilul pedig Sivanolipatha Malai (Siva lábnyoma) a hely neve. Ahonnan miután leereszkedtünk, indulunk tovább Ellába, a teatermelő fantasztikus kis falucskába. Kilátás-fetisisztaként természetesen szállásunkat is egy olyan helyen foglaltam, ahol a szálló teraszáról is több mint jó a kilátás.

Ellai szállásunk terasza

8. nap Ella, Ella’s Rock túra, Udawalawe Nemzeti Park
Délelőtt a terv szerint túra Ella’s Rock szikláihoz, kilátás és kilátás, délután pedig a vad elefántjairól híres Udawalawe Nemzeti Parkba kirándulunk. Este szállás Tissamaharamában.

Elefántok Srí Lankán – Fotó: Barna Béla

9. nap Bundala Nemzeti Park A vándormadarairól különösen híres Bundala Nemzeti Parkba kukkantunk be. A nemzeti park után továbbutazunk Mirissába, óceánparti szállásunkra, ahol 4 éjszakát alszunk egymás után.

Mirissa, óceánpart – Fotó: Barna Béla

Fotó: Barna Béla

10-11-12. nap Mirissa tengerpart, Galle óvárosa Három napon át kis tengerparti pihi, természetesen aktívkodva közben, pálmafás helyeket fotózva, fehér homokos februári fotókat készítve. Persze masszázsra is benevezhetünk, de aki fogékony rá, vannak itt ayurvédikus cuccok is. Az egyik napon pedig a holland gyarmati múltat idéző Galle óvárosába kirándulunk el. Végigsétálunk a kikötő-erőd tengerparti falain, de bolyongunk az óvárosban is, mely ugyancsak az UNESCO Világörökség része.

13. nap hazaút Repülőjáratunktól függően a hajnali-délelőtti órákban elhagyjuk az óceánpartot és a szállásunktól 178 kilométerre (3 órányira) fekvő repülőtérre transzferálunk.

Srí Lanka déli részén – Fotó: Barna Béla